Artiesten

Madelien Verheij   Sanne Moricke

Madelien Schelp-Verheij

Madelien Schelp-Verheij (*1976), Amsterdam is classica en violiste. Naast haar studie klassieke talen studeerde zij klassiek viool bij Kees Koelmans en klezmer viool bij o.a. Deborah Strauss.
Zij heeft, naast haar werk als docente klassieke talen, als remplacant gespeeld bij verschillende Nederlandse orkesten (o.a. Holland Symfonia). Ook speelde zij jarenlang in de snarenband Di Fidl-Kapelye Amsterdam. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het ensemble Lucette van den Berg.


Madelien is op zesjarige leeftijd met de viool begonnen. Zij heeft haar conservatoriumstudie in 2002 afgerond bij barok-specialist Kees Koelmans. Toch ligt haar hart al sinds haar jeugd bij de klezmermuziek. Tijdens haar studie traden Madelien en haar zus regelmatig op met hun ‘duo-Mazzeltov’. Door een workshop van de Amerikaanse violiste Deborah Strauss raakte Madelien echt geïnspireerd door de traditionele joodse muziek. Daarom richtte zij na haar studie de klezmergroep Di Fidl-Kapelye op, die zich toelegde op de authentieke klezmer.

Na de pure snarenband van Di Fidl-Kapelye, ging Madelien op zoek naar nieuwe horizonten, en zo ontstond de samenwerking met Jiddische zangeres Lucette van den Berg.
Madelien speelde op verschillende grote klezmer-festivals als Klezmer Wochen Weimar, KlezFest London, Internationaal Joods Muziek Festival Amsterdam, KlezKanada Montréal, Jewish Culture Festival Krakow, Klezmore Wien.

Zij speelde ook in trio Vilde Katshke en initieerde in 2003 de klezmer-jam-stammtisch in Amsterdam. Madelien is een graag geziene gast bij bevriende klezmerbands als Shtreiml (Montréal) en Tants in Gartn Eydn (Berlijn). Haar stijl is puur en authentiek.

 

Sanne Möricke

Sanne Möricke (*1971), Berlijn is een internationaal gewaardeerde klezmerakkordeoniste. Ze studeerde ethnomusicologie en accordeon in Amsterdam.
Vanaf 1992 specialiseerde ze zich in Jiddische instrumentale muziek, later verdiepte ze zich tevens in muziek uit Zuidoost-Europa. Ze was oprichtster van Di Kalles, de eerste vrouwelijke klezmerband. In de loop der tijd speelde ze in verschillende ensembles in uiteenlopende bezettingen en stijlen.


Tevens speelde ze in theatervoorstellingen en als studiomuzikante.

Ze gaf les en concerten bij verschillende internationale festivals en workshops zoals het Joodse Muziek Festival Krakau, KlezKamp, Ashkenaz, Safed Klezmer Festival, Klezmer Paris, Jiddisch Festival Leeuwarden, KlezFest London, Yiddish Summer Weimar, en Klezmore in Wenen.

Ze trad op met talrijke internationale musici zoals Frank London's Klezmer Brass Allstars, Lorin Sklamberg, Susan Hoffman Watts, Michael Alpert, Strauss/Warschauer Duo, Veretski Pass (alle USA), Christian Dawid (D), Moussa Berlin (ISR), Shtetl Band Amsterdam (NL) en Sema (TR).

Op dit moment speelt ze met de groepen Klezgoyim (D), Trio Vasage (D/AU/NL), Kol Ishe (UA/ISR/AU/NL), Trio Yas (D/GB/NL) en You shouldn't know from it (S/F/USA/NL).


Georg Brinkmann   Lucette van de Berg

Georg Brinkmann

Georg Brinkmann (*1969), Bonn, is een bekende klarinettist, zanger en jiddische dansleider in de klezmer-scene. Hij is Kulturförderpreisträger van de stad Fürth en is oprichter van het klezmerduo ‘Nu’ en van de ‘Intercontinental Klezmer Band’. Momenteel speelt hij met het duo ‘Knakl’, het ‘Vasage Klezmer Trio’ en het ‘Pro Yiddish Project’.

Hij is gastmuzikant geweest bij Budowitz (USA/ HU), de Amsterdam Shtetl Band (NL) de Global Shtetl Band en bij het duo Walju.
Concertreizen brachten hem in Australië, Nederland, Israël, Zwitserland, Denemarken, Rusland, Amerika, Canada en de Ukraine. Als docent geeft hij ondermeer bij de Yiddish Summer Weimar, het Internationale Klezmerfestival Fürth, het Jiddisch Festival Leeuwarden en het Klezmertreffen in BIS Mönchengladbach. Daarnaast geeft hij les bij de muziekschool in Bonn.

Brinkmann is Initiator van de Bonner Klezmertanzball en is artistiek leider van de Bonner Klezmertage.

Naast zijn lezingen over de geschiedenis van klezmermuziek heeft hij het succesvolle kinderprogramma over klezmermuziek ‘Was kann wachsen ohne Regen?’ ontwikkeld.

Als klassiek klarinettist heeft Brinkmann gespeelt als solist bij de Junge Philharmonie Erlangen tijdens hun Polenreis. Improviserend begeleid hij verhalen- en sprookjesvertellingen en is op uitnodiging van het Goethe Instituut naar de USA en Canada gegaan. Als uitvoerend artiest en componist werkte hij voor verschillende duitse theaters en speelt hij in het verhalentheater ‘ Abenteuer aus der Hosentasche’.

Georg Brinkmann leeft als muzikant, muziektherapeut en docent in Bonn.
www.georgbrinkmann.de

 

Lucette van den Berg

'Geef me een lied dat ik voel' is het motto van de veelzijdige zangeres Lucette van den Berg (*1969).Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika.

Haar debut-CD ‘Zing Shtil’ (2005) is door de recensenten met veel lof ontvangen.

Lucette is geboren in Kampen, Nederland en begon op 7-jarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Maar haar echte passie was zingen en na slechts enkele zanglessen werd zij op 17-jarige leeftijd aan het conservatorium te Zwolle aangenomen voor klassiek zang. Na haar studie zong zij als soliste in opera’s, oratoria en liedrecitals, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische liedjes begon te zingen.

Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’. Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (derde prijs JPF Song Award 2009, USA).
De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt.

Lucette is een zangeres die vooral speciaal voor haar geschreven, nieuw jiddisch repertoire zingt.
Zij wil de jiddische muziek niet alleen laten horen in al haar pracht, maar ook verder ontwikkelen. Daarom is zij initiator en artistiek directeur van het Jiddisch Festival Leeuwarden, dat in 2008 voor het eerst plaatsvond.

Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Beyle Schaechter-Gottesman, Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum dat speciaal voor haar is geschreven of waarvan zij de eerste uitvoerder is.
Ook componeert zij zelf liederen, die op haar CD ‘Benkshaft’ (Dottimerecords 2012), naast de liederen van Felsenbaum, te horen zijn.

Lucette van den Berg is te horen geweest in Nederland, Duitsland, Amerika, België, Frankrijk. Zij heeft gewerkt met Alan Bern, Georg Brinkmann, Efim Chorny, Christian Dawid, Suzanne Ghergus, Sanne Möricke, Lorin Sklamberg, Shtetl Band Amsterdam, Mazzeltov en vele anderen.
Haar optredens zijn te zien en te horen geweest op o.a.: AVRO, KRO, Joodse Omroep, EO (Nederland) en WDR (Duitsland).


Susan Ghergus.jpg   Itzik Gottesman

Susan Ghergus

(Moldavië, pianiste, docent, songwriter) studeerde piano aan de Muziekacademie in Kishinev en is al jarenlang specialist in het begeleiden en arrangeren van het Jiddische lied. Susan is een virtuoos klassiek pianist en een expert in joodse dansmuziek en combineert deze twee werelden met een uitzonderlijke muzikaliteit. Zij mengt klezmer ritmes met de melodieën van Jiddische liederen aan zo haar eigen originele, Bessarabische stijl te creëren.


Zij geeft, samen met Efim Chorny, les bij veel Klezmer Festivals waaronder Klezmer Paris, Yiddish Summer Weimar, YiddishFest Moskou, KlezKanada, Ot Azoy ( Londen ), Petersburg , Kiev en Lvov KlezFests. Het Chorny / Ghergus Duo heeft al vele concerten gegeven uitgevoerd in 's werelds beste concertzalen waaronder conservatorium in Wenen, München Philharmonic " Carl Orff ", Queen Elizabeth Hall ( Londen ), het Lincoln Center ( NY ). Efim Chorny en Susan Ghergus zijn leiders van het ' Theater van het Joodse Lied " in Moldavië, en solisten van internationale bands "Pro - Jiddisch Project", "Klezmer Alliance" , "Besarabish" en "Wolga - Klezmer".

www.thewanderingmuse.net
www.klezmeralliance.com
www.youtube.com/watch?v=Os5UeFjBFTs

 

Itzik Gottesman

Itzik Gottesman (New York/ USA) heeft een PH.D. van de Universiteit van Pennsylvania in Folklore en Ethnografie.
Dr. Gottesman was mede redacteur van de Yiddish Forward (Forverts) een Jiddische krant die is opgericht in 1897. Hij schrijft wekelijks artikelen over folklore en Joodse muziek. Hij heeft een Ph.D. in Joodse Foklore van de Universiteit van Pennsylvania en is de auteur van het boek ‘Defining the Yiddish Nation: The folklorists of Poland’.


Hij deed onderzoek naar Jiddische folklore en met name op het gebied van volksmuziek in New York, Mexico City en Israel. Daarnaast leidt hij het Ansky Jewish Folkore Research Project en is hij samen met het Center for Traditional Music and Dance de initiator van de wekelijkse blog “Yiddish song of the week”, waarbij iedere week een traditioneel yiddish lied wordt behandeld.
Gottesman heeft les gegeven in Jiddisch en Jiddische cultuur aan de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Texas in Austin.

Efim Chorny   Hanan Bordin

Efim Chorny

Efim Chorny ( Moldavië , zanger, songwriter , koordirigent ) is zanger, componist en docent.
Efim Chorny, woont in zijn geboortestad Kishinev, is één van de belangrijkste hoofdrolspelers in de heropleving van de Joodse cultuur in Oost-Europa Zijn charismatische podiumpresence, uitzonderlijke stem, veel humor en temperament maken hem tot een opvolger van de grote traditie van het Jiddisch lied, een traditie die in hem voortleeft.

Chorny 's liedjes zijn verschenen op meer dan 30 cd's van Jiddische muziek en behoren tot het standaard repertoire van vele internationaal gerenommeerde artiesten, waaronder Adrienne Cooper, Shura Lipovsky, Lorin Sklamberg en vele anderen. Hij geeft, samen met Susan Ghergus, les bij veel Klezmer Festivals waaronder Klezmer Paris, Yiddish Summer Weimar, YiddishFest Moskou, KlezKanada, Ot Azoy ( Londen ), Petersburg , Kiev en Lvov KlezFests. Het Chorny / Ghergus Duo heeft al vele concerten gegeven uitgevoerd in 's werelds beste concertzalen waaronder conservatorium in Wenen, München Philharmonic " Carl Orff ", Queen Elizabeth Hall ( Londen ), het Lincoln Center ( NY ). Efim Chorny en Susan Ghergus zijn leiders van het ' Theater van het Joodse Lied " in Moldavië, en solisten van internationale bands "Pro - Jiddisch Project", "Klezmer Alliance" , "Besarabish" en “Wolga - Klezmer”.

www.thewanderingmuse.net
www.klezmeralliance.com
www.youtube.com/watch?v=Os5UeFjBFTs

 

Hanan Bordin

Hanan Bordin heeft meer dan 30 jaar ervaring in het lesgeven Jiddische en Hebreeuwse talen.

Hij heeft vier boeken geschreven over Jiddische taal instructie, waaronder twee boeken twee conversatie gidsen, een leerboek voor beginners en een leerboek voor gevorderde studenten van de Universiteit geschreven.Hij werkt aan de Hebrew University in Jeruzalem en geeft ook les aan de Columbia University, de New York University, Harvard University, het Oxford Institute for Yiddish Studies, Amherst National Yiddish Book Center, de Academie van Wetenschappen in Moskou en Riga, Universiteit van Tel Aviv, Far East Academy in Birobidzhan en de Vilnius Yiddish Institute.

Tsead Bruinja  

Polina Shepherd

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (1974) debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read / De wijzers in het rood en publiceerde een tiental bundels in het Fries en in het Nederlands. Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt, vertaalt en treedt op in binnen en buitenland.
Sinds 2008 schrijft hij geregeld een actueel gedicht voor het EO radioprogramma Dit is de dag. In datzelfde jaar maakte Herman van Veen schilderijen bij Bruinja's gedichten die geëxposeerd werden in het Natuurmuseum Fryslân. Bruinja’s meest recente bundel is Stofsûgersjongers / Stofzuigerzangers (Afûk, 2013) waarvoor hij samenwerking zocht met muzikante Femke Ijlstra en beeldend kunstenares Mirka Farabegoli. Twee van zijn bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs en de Ida Gerhardtpoëzieprijs.

Website: www.tseadbruinja.nl
Foto Tsead Bruinja door Tineke de Lange

 

Polina Shepherd

Whilst living in Kazan (capital of Tatarstan) and studying at the State Academy, Polina joined Russia's first klezmer band after Perestroika, Simcha (1990-2000). She soon became the principal Yiddish choir leader of the former Soviet Union, composing original material for large groups of voices and touring internationally with her Quartet Ashkenazim (1991-2007).

Polina’s choir work is united by the umprella of The Polina Shepherd Vocal Experience and covers many aspects of vocal music from solo voice to large scale choral improvisation or highly arranged and conducted choir pieces and smaller chamber groups. Choir leader the Award Winning Russian choir of Brighton & Hove since 2007, the London Yiddish choir and the London Russian Choir since 2013. Polina teaches choral workshops internationally. Her specially developed choral teaching methods are based on specific East European sound, ornamentation, modal experimentation with attention to stylistic details, history and context. For Jewish music based choral workshops, she teaches Hassidic Nigunim – the age old songs without words  and Yiddish songs. Polina’s Russian choral repertoire covers Russian classics and folklore: ritual calendar songs for pagan holidays, exorcism and sibylline song, circle dances, wedding songs, weeping songs all with correct attention to history and style.

As a Russian and Yiddish singer worked and recorded with a remix artist Max Pashm in Never Mind the Balkans, a Romanian Gypsy style brass band Fanfara and many others. One of Polina’s latest projects is a trio with Lorin Sklamberg and Merlin Shepherd which brings the world of traditional and newly composed Yiddish and Russian song blended with Klezmer and southern Mediterranean Music. As a pianist works with the Sound & Light Cinematic Duo (UK), who play live accompaniment to rare black and white films. Also she is a member of the Merlin Shepherd Quartet who bring together the music of Jewish eastern Europe, Greece and Turkey.
Programme director for International Klezmer Music Festival and Seminar in Moscow in 2005 and 2006, the International Festival of Jewish Culture and the Competition of Jewish musicians in Kazan, Russia in 2002 and 2003. Jewish song and choir tutor at International Jewish events: Furth (2007), Klezfest London (2004-11), Klezmer Paris (2005, 2008), Moscow (2005-06), Kharkov Klezmer Teg (2003, 2013), Klezfest Kiev (2000-2005), Lviv (2013), Jewish Festival in Kazan (2001-03, 2013), Sheshory’2007-Podilsky in Nemirov, Ukraine, Kleztival Brazil (2010-2014) and many others. Lecturer on Jewish music at the Centre of History and Culture of Jewish People, Kazan State University, 2002-03. In 2008-09, Polina worked for Glyndebourne Education in 2008-2009.
Yiddish Music adviser for a theatre show production Paul, strange Kind of a Hero in Brighton UK by Goodcompanymedia, April 2007. Music Director and composer at Coventry BelgradeTheatre for the production of Marriage by N. gogol, 2013.
About 100 compositions including music for theatre shows, large scale choir compositions, settings for Yiddish poems, piano work, and niggunim performed by soloists and choirs all over the world.

   

Carla da Silva

Carla da Silva zingt veel en vooral Jiddisch. Haar levenslange interesse in de Joodse cultuur bracht haar op zeker moment bij het Jiddisch en in 1994 ging zij naar Oxford om de taal te leren. Later bezocht zij klezkamps in New York, Montreal, Weimar, Parijs en Londen om haar kennis van de muziek te verdiepen. Ze is zangeres bij Klezmer & Co en Duo Malka en geeft met veel enthousiasme lezingen over allerlei onderwerpen uit de Joodse cultuur. Carla is daarnaast lerares Engels.
Zie : www.jechida.nl

 

Fajga Szmulewicz

Fajga Szmulewicz (Den Haag, 1949) houdt van vertellen en voorlezen, ze heeft er zelfs haar beroep van gemaakt.

Als programmamaakster bij KRO afdeling Schoolradio (1972 – 1986) maakte ze de eerste jaren talloze educatieve programma’s voor verschillende doelgroepen, tot ze zich specialiseerde in de langlopende series over jeugdliteratuur Lees met plezier en De pluim van de maand. Behalve interviews die ze maakte met schrijvers, tekenaars, lezertjes van het betreffende boek, las ze er ook altijd een stuk uit voor. Dat smaakte naar meer.

Ze begon met voorleesprogramma’s op scholen, nam lessen in spraak, beweging en presentatie en trad vervolgens tot eind jaren ’90 op met vertelvoorstellingen op scholen, in bibliotheken en kleine theaters.

Na zo’n 25 jaar met kinderboeken te hebben gewerkt werd het tijd voor verandering. In het kielzog van de klezmer-rage begon er vertaalde Jiddisje literatuur te verschijnen. Dus kon Fajga haar latente interesse voor Jodendom en het Jiddisj (de moedertaal van haar Pools-Joodse vader) gebruiken voor het maken van voorleesprogramma’s rond Jiddisje literatuur. Dit keer voor volwassenen: bibliotheken, kerkelijke groeperingen, (vrouwen)verenigingen.
In diezelfde periode (begin 2000) volgde ze een cursus tot rondleider in het Joods Historisch Museum, zodat ze ook de afgelopen 15 jaar heeft kunnen doen, wat ze het liefste doet: vertellen en voorlezen.

Want: koffieochtend? hightea? literaire avond? www.fajgaleestvoor.nl

Nieuwsbrief

Graag ontvang ik de nieuwsbrief van Jiddisch Festival Leeuwarden.