Waar het Jiddisch Festival Leeuwarden voor staat

Het Jiddisch Festival Leeuwarden wil mensen op een artistieke wijze elkaar laten ontmoeten en daarmee hen de overeenkomsten tussen verschillende culturen te laten ontdekken.

Het is een festival van kleur, ontmoeting, thuiskomen maar ook van herkennen en harmonie. Juist op deze manier wordt begrip bewerkstelligd voor een andere cultuur, maar evenzo ook voor de eigen cultuur.

In het verleden kwam deze overtuiging tot uiting in het project ‘Yesoymim/ Weeskes’, waarbij Jiddische gedichten door een Friese dichter (Eppie Dam) naar het Fries zijn vertaald en door een joodse componist (Alan Bern) op muziek zijn gezet. Hierbij werd een prachtig boekje uitgegeven, waarbij gedichten én muziek werden gelardeerd door foto’s van de Joodse sporen in het Friese landschap.
Ook het 2e festival in 2010 had een soortgelijk project, waarbij 3 liedjes op een festival CD werden gepresenteerd, wederom vertaald in het Fries en waarbij een aantal Friese koren Jiddisch repertoire zong, dat soms ook gezongen werd in het Fries.
Tijdens het 3e Jiddisch Festival Leeuwarden 2014 zal de vraag centraal staan: ‘Vos iz geblibn’/ wat is er overgebleven. Het thema zal tot uitdrukking komen op verschillende wijzen. Tijdens de workshops wordt met internationaal hoog aangeschreven docenten gekeken naar het verleden, heden en de toekomst van de Jiddische- en klezmer muziek.
Nieuw in deze editie is de meerdaagse Jiddische taalworkshop, de kinderworkshop en de workshop Friese gedichten maken met de vermaarde Friese dichter Tsead Bruinja. Ook zal er weer een korenproject plaatsvinden, hoewel nu ook de individuele zanger mee kan doen.
Het project van de 3e editie van het Jiddisch Festival Leeuwarden is ‘Vos iz geblibn/ Wat is er oerbleaun’. Een samenwerking waarbij Jiddische zangeres Lucette van den Berg & Friese dichter Tsead Bruinja de Jiddische taal met de Friese taal verbinden. Jiddische liederen en Friese gedichten komen in dit project bijeen in een performance van zangeres en dichter. Het wordt een ware verkenning van passie, groot verlangen en wanhoop in het Jiddisch en Fries.

Met de speciale projecten probeert het Jiddisch Festival Leeuwarden de Jiddische maar ook de Friese cultuur nieuwe impulsen te geven, waarbij voorop staat, dat beide culturen haar eigen specifieke inbreng en kleur behouden, maar waarbij ook, juist door verschillende culturen naast elkaar neer te leggen kleur van taal, landschap en menszijn wordt gedefinieerd.

 

     

Agenda

WOENSDAG 30 APRIL 
 
15.00 uur
Memorial Beyle Schaechter-Gottesman & Jiddisch in muziek en poëzie met dr. Itzik Gottesman & Lucette van den Berg met filmdocumentaire
20.00 uur
Opening met het jiddisch/ friese project ‘Vos iz geblibn/ Wat is oerbleaun‘ met Lucette van den Berg & Tsead Bruinja
Lees meer >>>
VOLLEDIGE PROGRAMMA ...

Nieuws

Groot Jiddisch koor ‘Friesland zingt Jiddisch’

Het Friese korenproject dat tijdens het 2e Jiddisch Festival Leeuwarden een groot succes was, krijg een vervolg. Nu kunnen koren, maar ook individuele zangers meedoen aan een groot project: ‘Friesland zingt Jiddisch’.

Lees meer...

Nieuwsbrief

Graag ontvang ik de nieuwsbrief van Jiddisch Festival Leeuwarden.